Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Salto_del_Ebro Sindroa Transition_(revista) Salto_cuántico Transmisibilidad_hidráulica Sancha_de_Aragón_(condesa) Sinfonia_n.º_26_(Haydn) Saint_Germain-des-Bois_(Nièvre) Tasqueña_(estacion_Tren_Ligero_de_Ciudad_de_Mexico) Santísima_trinidad This_is_It_(desambiguación) Sorry_(remix) Serie_A_1982_83 Stanley_(Islas_Malvinas) Trans_Nation_Airways Shorea_wangtianshuea Tales_of_Symphonia_Chronicles Salicornia_appressa Teléfonos_con_camara Saccolaimus_mixtus Trachurus_trachurus Taiwan_bajo_dominio_neerlandes Sabinas_Hidalgo_Nuevo_León Silvia_Nolasco Sphaeriparaceae Touhou_Mother Selección_de_balonmano_de_Israel The_Adventures_of_Sherlock_Holmes Skwentna_(Alaska) Tezol Sete_de_setembro Stade_du_Hainaut Saxofón_Barítono Serie_062_0401_a_0406_de_Renfe Suðreyjar Sarektjåkkå Sobre_el_sentido_y_la_denotación Saint_Christophe_du_Bois Second_Helping Santa_Teresa_de_Lisieux Scilla_versicolor Samuel_Chamberlain Taguchi_Junnosuke Stefan_Dörflinger Sévérac-le-Chateau Sørvágsvatn Tomillo_alicantino Serie_340_de_Renfe Telefonia_movil_1G TJ_Sokol_JČE_Česke_Budějovice Serie_del_Caribe_2007 Tartaros_de_Lipka Serrognathus_platymelus Series_de_historieta_alemanas Samantha_Reed_Smith

html map