Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Boehse_Onkelz Caesarion Broc Carga_(Derecho) Campeonato_de_España_de_ciclismo_en_ruta_1992 Camarilla_(grupo_de_consejeros) Buchloe Bananos Castillo_de_Salvaterra_de_Mino Carlos_Sirvent_Gutiérrez Campaña_alemana_del_Cáucaso Biotecnologica Catalpa_bignonioides_var._aurea Campana_de_Vicksburg Beatles_'65 Brecknockshire Campeonato_Sudamericano_Sub_20_de_1997 Castromudarra Blenod_lès_Pont_à-Mousson Campeonato_Mundial_de_Piraguismo_en_Eslalon_de_1997 Chalampe Banksia_microstachya Buteo_solitarius Bustamante_Tamaulipas Barrio_de_San_Frontis Boruca_(Costa_Rica) Bartolomeu_de_Gusmão Bogeve Brasilettia_dubia Caso_FILESA C.A.Sm. Carmen_Montejo Bonnevaux_(Gard) Cercanías_Tarragona C_A_U BV_40 Café_de_Marco Chapó Barbachen Bourget_en_Huile Carlos_Risopatrón_Argomedo Capsella_bifida Captura_de_Buques_de_la_Confederación Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1971 Blasco_Núñez_Vela Centro_Europeo_para_la_Prevencion_y_Control_de_Enfermedades Balneário_barra_do_sul Chaix Carranca Boyero_de_Appenzell Campanula_oblongifolia Carlos_Salazar CALPICA Barbus_taeniurus Bernieres_sur-mer

html map