Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Angel_Salcedo_y_Ruiz Hênia Angel_Escudero_del_Corral Antonio_Jimenez Arco_venoso_palmar_profundo Hispa_walkeri Atlético_occidental Guyana_Británica Ibn_Hayyán Mixquiahuala Asparagus_scaber_var_littoralis Molay Hernán_Darío_Velásquez Asociación_Espanola_de_Fantasía,_Ciencia_Ficción_y_Terror Archipines_macromaculata Arca_de_Noe IVA Guerra_de_Independencia_de_la_Nación_Maya Antonio_da_Sangallo Molva_molva Montaut_(Dordona) Molytinae Héctor_E._Anzorena Astigi Héctor_Cuper Ano_383 Henry_Havelock_Ellis Avenida_Paseo_Colon Hortoneda Avalancha_(canción) Avenida_Chacabuco_(Concepcion) Atropa_cordata He_Said,_She_Said_(película) Hippolyte-Jules_Lefebvre Historiadores_de_la_arquitectura Athens-clarke_county Ano_96_adC Grigor_Dimitrov Avenida_ciudad_de_cali_(estación) Mitológica Miyuu_Sawai Anticolonialista Atriplex_lampa Gustav_Eberlein Hermann_Baumann Humanísticas Arroyo_Yaguarí_(Tacuarembó) Aptinus I._M._Vinogradov Helmut_Herz Angel_Herrero_Morales Holzneria Guillermo_Oddo Avenida_de_Circunvalacion_Agustín_Tosco Much_Music

html map