Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Queche Ramón_Olave_Acuña Pteraspidomorphi Michael_Rogers_Oldfield_Thomas Priscianus_Caesariensis Mariano_Ordonez_García Gongora Gran_señor Límites_y_fronteras_en_America Logan_(Huntingdon,_Pensilvania) Mangorlita Pseudomonas_aeruginosa Gran_Rebelión_de_Encomenderos Memorial_Davide_Fardelli Lomatiinae Registro_de_windows Ranunculastrum_radicescens Reconocimiento_optico_de_marcas Primicias_del_buen_dia Redes_informáticas Póliushko_polie Mentiras_verdaderas Masakatsu_Sawa Longevelle_sur-Doubs Luis_Salas_Del_Carpio Premio_de_Investigacion_Humboldt Rebutia_tarvitaensis Reacción_de_Zincke-Suhl Mario_Bros. Rambla_de_Elche Provincia_Manuripi Mandato_de_guayaquil M43 Methanospirillaceae Machiya Raymond_du_Puy Red_social_móvil Magical_Mystery_Tour_(película) Regional_Preferente_de_Guipuzcoa Memorial_Sagarzazu Premio_Lumiere Gobierno_y_política_de_Moldavia Presa_de_Cortes_II Prionispa_himalayensis Mencía_de_Figueroa_Laso_de_Vega Pseudanthias_squamipinnis Lorenzo_Anadón Pyragua Louis_Joseph_de_Borbon,_principe_de_Conde Puma_concolor_osgoodi Lynndyl Red_de_San_Luis Procesamiento_del_lenguaje_natural Gorni Marsala

html map