Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Papelon Nino_Prseš Oliveira_do_Douro_(Cinfaes) Nigela_salvaje Pio_III NBA_1986/87 Patrik_Jezek Plateosaurus_gracilis Pleurothallis_farinosa Nota_(musica) Polígono_Sur_(El_arte_de_las_tres_mil) Nemzeti_Bajnokság_I_1908/09 Nervio_craneal_IX Pietro_Falca_Longhi Pervis_Ellison Phaeocles Napinda Pachi_Armas Orto-fenilfenato_de_sodio Músculo_temporoparietal Otterfing Oluf_Jørgensen Nances Picea_breweriana Pedro_Cieza Partido_Republicano_Progresista Palacio_de_yanduri Parque_zoologico_de_Baku OpenOffice.org_XML Plaza_Leicester Nathan_Pinzón Plaza_del_Potro Natalia_Sánchez Otra_Dirección Nashville,_Tennessee Polígono_Carretera_de_Cártama Palacio_Estatal_del_Kremlin Persona_con_discapacidad Pioneros_de_la_antartica_base_Arturo_Pratt Oscar_Bonilla Museo_de_Arte_Islámico_de_El_Cairo Pie_de_oso Parabellum_(pistola) Neuquen_(rio) Patricia_Pereyra Olimpiada_Iberoamericana_de_Física Poli(buta_1,3_dieno) Pericopsis_mooniana Picamoscas Ophrys_hebes Phyllocactus_anguliger Nunoína Pedro_Pablo_Sanguineto Playa_Santa_Lucia_de_Cuba Naotake_Hanyū

html map