Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ichneumia Huascar Atletico_Calatayud Apus_(ave) Asno_salvaje_somali Moraxella_catarrhalis Helaeomyia_petrolei Hungarosaurus Aurelia_cotta Ardhanari Gurtel Análisis_en_Serie_de_la_Expresión_Genica Hithlum Henry_Grace_à_Dieu Ara-a3 Harris_(Misuri) Heteronomía Huerto Atracadero HD_196794 Hemisferio_Occidental Hypsugo_musciculus Ministerio_Noruego_de_Defensa Andres_J_D’Alessio Horacio_Gianello Hubert_H_Humphrey Ministerio_de_Educacion_Nacional_de_Francia Misioneros_de_la_Compañia_de_María HP_9100A Ministerio_de_Tecnologías_de_la_Información_y_Comunicaciones Av._Pueyrredón Ano_1932 Hebrón Antonio_Piedra Guerra_de_la_Confederacion Ministerio_de_Defensa_de_Colombia Anna_Bon Hermenegildo_Giner Helianthemum_ternifolium Himno_a_albacete Autovia_Santomera_San_Javier High_School_Musical:_Livin'_The_Dream Aurora,_Illinois Guilford_Center Idioma_leones Humpen Henri_Émile_Benoit_Matisse Argenton_sur-Creuse Arte_tribal Montauban_sur_l'Ouveze Asociacion_Andaluza_de_Lesbianas_Gais,_Bisexuales_y_Transexuales Azay_sur-thouet Hitmonchan Antonio_Covarsí Hisaki

html map