Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Marqués_de_Lede Lucia_Bose Real_Orden_del_Mérito_Deportivo Los_gatos_samurái Regiones_(Almeria) Raúl_Olivares Marcos_Moshinsky Maria_Romilda_Servini_de_Cubría Lorena_Vera Puerto_de_Vegarada Lluís_Pujol_Codina Miguel_Pérez_de_Aibar Region_biogeografica Mariscal_Moncey Propiedades_de_las_proteinas Lola_Mejías Rachecourt_sur-Marne Punta_Porá Rally_de_Montecarlo_de_2000 Mariano_More Micrurus_lemniscatus Golondrinera Quesos_de_España Rebollet Pretot-Vicquemare Mecha_(cuerda) Pura_Pinta Lorenzo_Casanova_Ruiz Miguel_Viada_Buñol Manfred_B._Lee Medalla_del_Mutilado Marion_(Virginia) Proyecto_de_Desarrollo_Pecuario_Altoandino Pyrrhulina_vittata Memorias_de_Idhún,_el_comic:_La_Resistencia_-_Busqueda_(1ª_Parte) Lucille_Ricksen Luis_Gomez_de_la_Sota Ramón_Xaudaró_y_Fábregas Menticirrhus_undulatus Malpensa_Express Los_hispanos Mihails_Barišņikovs Mahabharatha Matanza_(comics) Marie-Jean-Antoine_Nicolas_de_Caritat,_marques_de_Condorcet Regla_de_oro_de_Fermi Metahomaloptera_longicauda Manuel_Mora_Valverde Línea_Bozberg Pär_Fabien_Lagerkvist Llanelli_A.F.C. Luis_de_salazar_y_castro Quelaines-Saint-Gault Ranita_maulladora_moteada Małgorzata

html map