Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

T-64 Srečko_Kosovel Temporada_1952-53_de_los_Rochester_Royals Smoke_on_the_water Te_de_Europa Thomas_Lacey Salvia_carnosa_subsp._pilosa Shaila_Dúrcal Schistura_coruscans Telvent Seleccion_de_fútbol_de_Zimbabue Soual Tablada_(Madrid) Standard_Terminal_Arrival_Route Sankará_Acharia Saxifraga_oppositifolia Synotaxidae Sinfonia_n.º_18_(Haydn) Saxemberg Sovetski_(Gulkévichi,_krasnodar) Strophanthus_gratus Sociedad_Gestora_de_Televisión_Net_TV Transparencia_(desambiguacion) Teatro_Nacional_de_Cataluña Teodoro_Mommsen The_Serpent's_Venom_(Stargate_SG-1) Terremoto_de_Mendoza_de_1920 Scraptia_libanica Shirō_Emiya San_Juan_Parangaricutiro The_Cameraman Saint-Germier_(Tarn) TB-50 Stenocalyx_michelii_var._rigida Solaris_Volume_Manager Shirakawa_(distrito_de_Ono,_Gifu) Sinfonia_n_41_(Mozart) Strip_Me_(canción) Tecla_Control Synodontis_rukwaensis Seqenenra_Tao Tratado_Cañas_Juárez Sandia Trampolín_(revista_de_Acción_Católica) Squaw_Valley_60 Selinum_razulii Sapo_corredor Santaquin Taximetro Simarouba Tamano_de_los_seres_vivos Selección_de_fútbol_de_Australia Thuja_aphylla Tablón_de_anuncios_de_bibliotecarios Tratados_de_Roma

html map