Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

El_Secreto_(pelicula_de_2006) El_Héroe Estacion_General_Belgrano Enrique_María_Repulles Espectroscopia_astronómica Espaňol Fina_Basser Ezio_(Pérez) Ernesto_Castano Filipo_IV_de_Macedonia Fideos_a_la_malagueña Epehy El_Rosario Efecto_tequila Ermita_de_Nuestra_Señora_de_Dulcis Facultad_de_Informatica_(Universidad_de_Murcia) Flora_(botanica) Episodios_de_Shin-chan_(2004) Estadio_Luis_II Eloíno_Nacar_Fuster Estados_postsovieticos Fossa_Drusiana Estadio_Miguel_Grau_(Piura) Esta_es_su_vida_(TVE) F-5E Eustomias_ignotus Ephemerum Esto_no_es_un_disco_de_punk Eos_reticulata Francisco_Castillo_Fajardo Fermat Escudo_de_Zaragoza Efim_Isakovich_Zelmanov Empresa_Brasileira_de_Infraestrutura_Aeroportuária F.Pedrotti Estacion_de_Belgica F-spot Estadio_de_Ismailia El_reparador Eierkuchen Escudo_del_Tibet Francisco_Soler_Atienza Erick_Moreno Estación_Dr._Ricardo_Levene Eduardo_Brizuela_del_Moral FILIJ Elephas_maximus_sumatrensis Flueggea_ovalis Eduardo_Gurbindo Familia_Bin_Laden El_duelo Estela_de_Luz Expo_'08 Everybody_Draw_Mohammed_Day Eduardo_Cortes_Cabezas

html map