Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Benaocaz Carex_recurvirostra Brunet Bolinas Carisey Barbus_bawkuensis Battlefield_2:_Modern_Combat Basílio_horta Bloody_Birthday CPPS Blister_2000 Ballet_folclórico_de_la_universidad_de_guadalajara Bahía_de_Algoa Camino_Militar_Osetio Buenaventura_(municipio) Boca_a_boca_(desambiguación) Cabo_Charlotte Castillo_de_Peniella Ben_Urich Canción_del_lamento Años_1410_adC Barranco_de_Guayadeque Castellano_beliceño Benito_Álvarez Bernardo_Oyarzun Bell-lloc_de_urgel Castillo_de_Craigievar Caracoles_y_juntas_de_buen_gobierno Bubaque Beethoven_Keverich,_Ludwig_van Central_de_Autobuses_Millenium_Culiacán Cantón_de_Coulonges-sur-l'Autize Certamen_de_monólogos_ciudad_de_Velez_Malaga Bonnières_(Paso_de_Calais) Bambusa_striata Capilla_del_Sagrario_de_la_Mezquita-Catedral_de_Córdoba Buteogallus Berry_(Alabama) Catedral_de_San_Nicolás_(Nóvgorod) Castilla_industrial_y_agrícola Carretera_de_la_costa Begum_Khaleda_Zia Ceilán Castillo_de_Lanjarón Caso_de_espionaje_de_Chile_en_el_Perú_1979 Bommeria_pedata Beatrice_Rosen Bolivia_(Carolina_del_Norte) Belles_forets Broke_(álbum_de_Hed_PE) Bahía_san_pedro Benjamin_Hornigold Calañas Cavado Bustares_(Guadalajara)

html map