Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Parque_Nacional_de_Gobi_Gurvansaikhan Negundo_sessilifolium Parosela_citriodora Pavel_Globa Palacio_de_Villahermosa_(Zaragoza) Onda_de_sierra Országos_Bajnokság_1 Poblacion_(demografia) Orquideo_Maidana Nada_es_igual_(álbum) Pixies_(album) Petr_Jirácek Númida Peltiera Pleurothallis_tricostata Pedro_de_Alcántara_Tellez_Girón_y_Beaufort_(1810_1844),_Decimocuarto_Duque_del_Infantado Oficina_Estatal_de_Preservación_Histórica Nesle-et-Massoult Ondrej_Mazuch Playa_de_Granada Niezależne_Zrzeszenie_Studentow Museo_Nelson-Atkins Pinar_de_Hoyocasero Out_Campaign Parque_nacional_Bandingilo PATH Münchner_Räterepublik Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1924 Necrolofoscopia Myo_ō Pandanus_sativus Pedro_Roldán New_Knoxville_(Ohio) Neftali_Reyes Organización_de_Pioneros_Jose_Marti Patricio_Vega P_J.Bergius Pico_El_Yunque Parque_de_Canalejas Platillos_mexicanos Playa_de_Xagó Pablo_Agustin_Mayer_O.S.B. Paulina_Holguin Nied. Noche_y_día_(película) Parque_nacional_Islas_Brampton Playa_de_La_Caleta_(Cádiz) Palomilla_bandeada Percloratos Nueva_Andalucía Oscar_Vankesbeeck_Stadion Poecilia_marcellinoi Nuevas_Generaciones OEW Orden_Real_de_Espana

html map