Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Human_Rights_Foundation Apristurus_fedorovi Atlético_de_Madrid_Féminas Huracan_Allen Mirmilon Howl_no_Ugoku_Shiro Hiperkalemia Guindon Antón_Paz_Blanco Montañas_Kiso Hosjo Apt_Pupil_(película) Minigun Hymenopappus_(revista) IGAC Monte_el_Gurugu_(Soano) Asclepias_incarnata Aquiles_Talón Avusy HTTPS Ho-Pin_Tung Antolin_Gonzalo Hueso_escafoides_(carpo) Monotropa Monotoma_conicicollis Argemone_mexicana_var._aculeatissima Guerra_del_Miztón Historia_del_mobiliario Huevo_(aves) Montilla Hemeroblemma_repellens Arte_barroco Ante-propósito Monolepta_eburnea Movimiento_Anglicano_de_Continuacion Hurricane_Mk_I Hierba_de_San_Pablo_mayor Hey_Jude Ida_Lupino Aubregrinia Hardinsburg_(Indiana) Asociacion_Espanola_de_Comunicación_Científica_(AECC) Houstonia_pusilla Morkøv Guebling Asarum_reflexum Mofli,_el_último_koala Asphodeloides Hipocrates_(crater_lunar) Asker_Aliens Avenida_Almirante_Juan_José_Latorre Antiguo_idioma_macedonio Hermandad_de_la_Soledad_(Cordoba) Hamilton_Hume Anastacio_Aquino

html map