Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amaryllis_blumenavia Ambas Cosmos_388 Amana_Corporation Desktop_Management_Interface D.M.E. Alonso_Lopez Don_Shula Dmitri_Galyamin Cordillera_Prelitoral_Catalana Denominación_de_elementos_sistematica Dắk_Lắk Dodson Córdoba_(moneda_de_Nicaragua) Alpatlahuac Diospyros_timoriana Aloys_Nong Cuetes East_Sussex Cypripedium_robinsonii Alonso_Perez_de_Salazar Dios_Hastio Edificio_Atlas Címbalo_húngaro Cussac-Fort-Médoc Alfa_Microscopii Digimon_Adventure_Zero_Two Corporacion_Club_Deportivo_Arturo_Fernandez_Vial Alí_Yannatí Crisis_de_España_2013 Amblyrhynchus Corrida_goyesca_de_ronda Cídipe Curva_de_Retorno_Venoso Cuesta_de_Piedra_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Allotopus_mollenkampi Dorothy_Gibson Dactylispa_venustula E-260 Diehlstadt_(Misuri) Dilkon David_González_Díaz Desgravaciones DeKalb_Junction Ecuación_de_Poisson Diplomas Corydalis_intermedia Allstate Altizida Coprolálico Daphne_candidans Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006/Grupo_C EMB_110_Bandeirante Danilo_Zolo Deyeuxia_purpurascens_var._macrantha

html map