Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cheiridium_andinum Chartreuse_Notre_Dame_du_val-de-Benédiction Clos-Lucé Wilhelm_Heinrich_Immanuel_Bleek Vinon_sur_Verdon Valentí_Massana_Gracia Charo_Soriano Chazal_(equipo_ciclista) Charlot_arbitro Zaluże_Imbrzyki Chile_cuaresmeno Chusé_Raul_Uson Cobdar_(Almeria) Xenotrichini Ainhoa Windoek William_Humphrey Chía_(Espana) Abbacadabra Adriana_(desambiguacion) Colossus:_El_Proyecto_Prohibido Abersychan Aguila_pomerana Al_Kaline William_Baldwin_(botanico) Achomawi_tribu Codices_precolombinos Acónito_comun Verel-de-Montbel Zonitis_abyssinica Vidensk._Meddel._Dansk_Naturhist._Foren._Kjøbenhavn Ciencia_de_superficies Valle_de_Locumba Comité_Olimpico_Nacional_Italiano Conjetura_3n+1 Vitry_en_Charollais Compañía_de_Jesus_Perú Albaceteño Club_Leon_Balonmano Aethopyga_ignicauda Conferencia_(llamada) Acuerdo_de_Belovesh Williams_FW22 Clasificación_de_Derivaciones_Farmaco-terapéuticas Clarés Cofradía_de_la_Exaltacion_de_la_Santa_Cruz_y_Nuestra_Señora_de_los_Dolores_(Valladolid) Vanna_Ranilović Valla_sandwich Agabinini Academia_Panamena_de_la_Lengua Aeropuerto_Internacional_Francisco_Mendes Abdullahi_Mohamed Colimense Victoria_(ciudad_Buenos_Aires) Valeria_Bruni

html map