Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Venae_transversae_colli Valve_hammer_editor Condado_de_Isabella_(Míchigan) Zhovtyj_Yap AV_Monografías Adsl2 Agritubel Abogalla Vena_porta Alda_Marco_Antônio A_little_south_of_sanity Agoniella_crassipes Consumerización Vailhan Colinas_de_Solymar Colisión_entre_el_Iridum_33_y_el_Kosmos_2251 Condado_de_Goodhue Vyazma Choanomonada Condado_de_Zavala Vocar Chateau-Thebaud Westpac_Stadium Chrysocoma_saxatilis Ciclopes Woodboro_(Wisconsin) Chrysitricheae Zanpakutōs Yogavasistha_Ramayana Vert-en-Drouais Variedad_del_idioma_español_en_territorios_catalanófonos Zorro_culpeo Vida_cruel Conicochernes_brevispinosus Cine_de_acción Active_Magnetospheric_Particle_Tracer_Explorers Acorde Xiphactinus Compañía_británica_de_África_oriental Aeropuerto_Internacional_General_Jose_Maria_Yánez Condado_de_Cumberland Ximénez Vicente_Diaz Concierto_para_piano_n._3_(Prokofiev) Xu_Zhonglin Condado_de_Hughes_(Oklahoma) Clase_Isokaze Weedville Villa_Zarzas Acer_opalus_subsp._italum Volcán_Kelud Word_is_Out Villa_La_Rivera A_ba_ni_bi Conrad_Kirouac

html map