Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Linguine

Linguine (linguini) - włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti.
Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony.
Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.

Instituto_Weizmann_de_Ciencias Julieta_Jones Irma_Alicia_Velásquez_Nimatuj La_General_Televisión Islote_de_Monchique Lammana Jose_María_Pérez Johanna_Schopenhauer Las_Crónicas_de_Narnia:_el_león,_la_bruja_y_el_ropero Komotiní Jose_Gomez_Ortega La_cueva_de_Ali_Baba Le_Fenouiller José_Tolosa_Carreras Jose_María_Albareda_Herrera Lago_Tharthar Janos_Batsányi Lillix Jose_García_Barbón Le_Siècle Johann_Zoffany La_Cienega/Jefferson_(Metro_de_Los_Ángeles) Karmakanic Kąty_(condado_de_Ciechanow) John_Hargis Julia_Hall_Bowman_Robinson Koulsy_Lamko Islote_de_Perejil Jean_Marie_Le_Clezio Isidro_Autran_Malpica Juan_Andres_Ramírez_Turell Jeongak Kashiwara_Maru Juanjo_Rodriguez Leptospermum_umbellatum L'Épinay-le-Comte Joan_Bergós_i_Massó Jeffrey_King Ley_Fundamental:_Libertad_de_ocupación Internet_Explorer_box_model_bug Latejapride* Jefes_de_Estado_de_Santo_Tomé_y_Príncipe La_tragedia_de_Romeo_y_Julieta Kuwaiti_Premier_League Krasnodar_(Enem) Isidro_Labrador José_Joaquín_Camacho Laksmī Instantanea_fotográfica La_Reina_del_Sur Klangfarbenmelodie Johannes_Albertus_Groneman Jose_de_Moret Jaime_Guevara Levantad,_carpinteros,_la_viga_del_tejado_y_Seymour:_una_introducción

html map