Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Axenjos_amargos Mohoidae Arsenio_Cabungula He_111Z_Zwilling Apollon_Limassol_Ladies Arquitectura_gotica Gudari Autovia_Almansa_-_Játiva Apio_Claudio_Pulcro_(consul_185_adC) Monumento_Nacional_a_Ulysses_S._Grant Horminum_verticillatum Aquelarre_(juego_de_rol) Attard Angélica_López_Gamio Hugo_Theorell Ministerio_de_Relaciones_Exteriores,_Comercio_Internacional_y_Culto Anastasia_de_Grecia Analisis_de_la_covarianza Au_Sable_(Míchigan) Idioma_wappo Historieta_en_cuba Henri_Cartan Awsam_Al-Saied Monte_Coman_(Antartida) Hernán_Álvarez_García Mr._Fuji Guaratinguetá_Futebol Arkab_prior Holisa Hafling Area_Metropolitana_de_Centro_Occidente HBLV Movimiento_Timur Hiperemia Hildebrandtia_macrotympanum Antropología_del_arte Mitologia_de_Chiloé Historia_de_la_cerveza_en_España Hripsime_Khurshudyan Anarrhinum_anarrhinum Hermandad_de_La_Exaltacion_(Sevilla) Ariel_Gómez_León Motown_Superstar_Series,_Vol._7 Montpeyroux_(Herault) Gustav_von_Kahr Hormembolus Auricula-ursi_integrifolia Ano_1053 Asociación_de_futbol_de_malta Antonio_Beltrán_Martinez Modelo_de_Kronig-Penney Mortadelo_y_Filemón_La_Vuelta Aso_de_sobremonte Ashanti_(región) Moin_moin

html map