Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lactonas_sesquiterpénicas Jose_Alberto_"El_Canario" Ironsides Iowa_(Luisiana) J_Puppis Jacques_de_Bourbon La_italianita Lazio Lampropeltis_getula José_Maria_Peña_San_Martin Kazimierz_Bein Jack_Frío Joe_8 Júnior Isla_Paraiso Leche_cultivada Katipunan_(Zamboanga_del_Norte) José_María_Velasco_Alvarez Jake_Long Las_barranquillas Jorge_López_Anaya Lara_López José_Donoso_Yáñez José_Vicente_Asuar Jesucristo_Superstar_(película) Kaira Ligularia_sarmentosa Lepidanthus Joplin Ley_de_Promoción_de_Autonomia_Personal_y_Atención_a_las_Personas_Dependientes Jefferson_(Oklahoma) Internet_Explorer_1 Jean_Anguera Job_(Puy_de-Dome) Isla_Margarita_(Baja_California_Sur) Jose_Juan_Diaz_Trillo José_Manuel_Goicoa Larrandart Jacques-Charles-François_Sturm Janno_Gibbs Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Ratisbona La_Red_(Programa_de_entretenimiento) Jonathan_López_Rodriguez Juan_Cantabrana Jefe_de_jefes_(Los_Tigres_del_Norte) Josep_Escola_Segalés Johan_Baptista_van_Helmont Lago_Winnipeg Lacrimosa_(Requiem_de_Mozart) José_María_Sert_Badía Kasota_(Minnesota) Invasión_celta_de_Grecia Jasminum_campanulatum Licra Juan_José_Muñoz_de_Madariaga

html map