Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Senecio_johnstonii_ssp_battiscombei Spiranthes_lucida Sistema_Nacional_de_Medios_Publicos_S_E. Teoría_de_los_costos_de_transacción Syðradalur_(Kalsoy) Servicio_de_Bomberos_y_Rescate_del_Norte_de_Gales Sceloenopla_crassicornis Sitio_de_Importancia_Biologica_y_Ecológica The_best_of_van_morrison Senorio_de_Cuzcatlán Stefan_Gislason St._Peter_(Wisconsin) Saxofon_subcontrabajo Seleccion_de_fútbol_de_las_Islas_Caiman Servicio_Nacional_de_Salubridad Sericicultura Thrum Tomarajas Serie_438_de_Renfe Saint_Geniès_de-Comolas Suidas_(lexicografo) Salomón_de_Urgel-Cerdana Trastorno_ansioso_o_por_evitación_de_la_personalidad Tierra_verde Torre_Milán San_esteban_de_gormaz Soberanía_alimentaria Sebastián_Ribas Saint-Benoit-des-Ondes Sindrome_de_Laurence_Moon Testudinaria_macrostachya Sergio_Horacio_Egea_Rueda Torneo_Apertura_2010_(El_Salvador) Scotargus Saltos_del_Moconá Strong_Enough_(Cher_song) Sthaṇv_Īśvara Senales_de_tráfico_de_circulacion Saint-Hilaire_(canton,_Francia) Sindicato_de_Enfermería Super_audio_CD Strelka_(Krasnodar) Toro_(Johnny_Test) The_Gardeners_Dictionary...Abridged...fourth_edition The_house_of_blue_light Selección_de_futbol_de_Swazilandia Sandhy_Sondoro Teatro_Guimerá_(Tranvía_de_Tenerife) Sasanqua_malliflora Sociedad_Espanola_de_Astronomía Teorema_de_morley Test_psicológico Stauracanthus_nepa_f._lurida Tena_(Cundinamarca) Tag_T.D.G.

html map