Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Universite_de_Liège Rio_Suvastu Gobernación_de_Besarabia Romeo_Montesco Romanico_palentino Iglesia_de_Santa_Marina_de_Aguas_Santas_(Fernán_Núñez) Romanización_revisada_del_coreano Revista_Jaimito Unión_de_Futbol_de_Kazajistán Municipio_12_(condado_de_Pratt,_Kansas) Gallerie_dell'Accademia Uxio_Carre_Alvarellos Gargolas_(serie_de_television) Georgerobinsonita Giba Relaciones_entre_Chile_y_Hungría Municipio_de_Center_(condado_de_Allamakee,_Iowa) Roland_Garros_1978 Roma_Bonet_i_Sintes Municipio_de_Kelso Robert_de_craon Gastronomía_de_Sarre Revolucion_del_19_de_abril_de_1810 Represa_de_Agua_Vermelha Triphyllia_koenigi Fritessaus Gibraltar_Social_Democrats Ruti_bei_Lyssach Una_casa_de_locos General_Aircraft_Hotspur STARS Iglesia_de_Santo_Tomás_Becket Iglesia_de_Santo_Tomás_(Avila) Gloria_(álbum_de_Umberto_Tozzi) Rosenberg_(Texas) Museo_Eliseo_Bolívar Universidad_Autónoma_de_Santo_Domingo Rhombodera_laticollis Río_Marica Imanol_Bolinaga Municipio_de_Townsend_(condado_de_Sandusky,_Ohio) Fábrica_siderúrgica_de_Völklingen Rio_Quema VLR-109 Rey_Momo Indias_Occidentales_Holandesas Frecuencia_del_reloj Municipios_de_Alicante Ruta_Nacional_A014_(Argentina) Germanicus_Iulius_Caesar Iglesia_del_Sagrado_Corazon_de_Jesús Rial_Yemení Roberto_Jiménez_Jiménez Municipalidad_de_Dundaga Rio_Frío_(Estado_de_Mexico)

html map