Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Mayoral_Maristas Primavera_verano_otono,_invierno_.._y_otra_vez_primavera Presidente_de_la_República_de_Yemen Marcos_Tébar Pterochaeta Marichu_de_la_Mora_Maura Rampla_Juniors_Fútbol_Club Martinuccio Masters_de_Canadá_1973 Red_de_Carreteras_de_León Rascacielos_de_Buenos_Aires Martin_Richards_(productor) Línea_Sokólnicheskaya_(Metro_de_Moscú) Luisetaines Provincia_de_Petorca Marambio Pueblos_nativos_de_los_Estados_Unidos MCS Mammillaria_hesteri Macaca Regimiento_Reforzado_Nº_1_"Topater" Manolo_Vázquez Ramon_Villeda_Morales_(aeropuerto) Grama_dorada Lloréns_(Tarragona) Gomes Pterocactus_reticulatus Live_&_Off_the_Record Gran_Concierto_por_la_Paz Godofredo_III_de_Anjou Martín_pescador_de_collar Memphis_Tams Primera_Division_de_Chile_1953 Luis_César_Sampedro Rana_de_montaña_de_patas_amarilla Megaclinium_congolense Metanal M_C._Escher Recas_(Toledo) Mariano_Márquez_Solis Mesorregión_del_Sur_Goiano Maneki_neko Quatro_Irmãos Lourdes_Munguia Puente_Kingston Mikel_Alvira Mazerolles_(Vienne) Mike_Pence Línea_jamaica Luca_Manzoli MOS_Technology Mesetas_del_Norte Pruit_(Osona) Mayor_Jose_J._Martinez_(Paraguay) Microenema

html map