Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Barbo_común Bowery_(Manhattan) Bussières-et-Pruns Birgerius_microps Casa_de_Sefarad CM_44 Barâd_Dûr Año_1114 Bulnesia_foliosa Cantón_de_Valençay Cacalilao Carlos_Delpiazzo Basilica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_las_Misericordias Carondelet Campina_de_Jaén Camarada_Feliciano Batalla_del_Segre Batilly_en-Gatinais BMP_3 Cabo_Blanco_(Oregon) Bristol_Neptune Bandera_de_Arauca_(departamento) Batalla_de_Barcelona CSNK2A1 Berzerker_(historieta) Carrollton_(Georgia) Blackbaud_Stadium Casa-Museu_Gaudí Cedric_Brooks Años_1030_a_C Cescau Años_30_a_C Braxton_Bragg Buceras_foenum-graecum Blas_Antonio_Nasarre_y_Ferriz Benedetto_marcello Chamelophyton_kegelii Bullerengue Benito_quinquela_martín Buenas_(álbum) Batallas_de_los_Siete_Dias Carpentaria_acuminata Bellon_de_Carcasona Blanca_Rosa Calle_Hayfa Caux_et_Sauzens Centro_de_Formación_Técnica Carlos_Maria_de_Borbon Banda_Música_Colmenar_Viejo Certeza_del_derecho Billy_Evans CMX Bahía_de_Kotor Bulbinopsis_semibarbata Baila_conmigo_(pelicula)

html map