Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sergio_Sanchez_Ortega Scíathos_(ciudad) Sendero_de_gran_recorrido Seriñá Torre_tolanca Theochila Sermersheim Segundo_Combate_de_Pachia Selección_ecuatoriana_de_futbol Stephanie_McIntosh Talasopolitica Salutatorium Salvia_colorata Stenomordellariodes_fasciata Sant_Salvador_de_Casos Stay_(álbum_de_Simply_Red) Tecnologias_de_informacion_y_comunicación Salmothymus Santa_Anita_Zacatlamanco TEM Sistema_orgánico Test_de_Apercepción_Temática_(T.A.T) Sindicato_Espanol_de_Pilotos_de_Lineas_Aereas San_Jose_Norte Tornalobo Sindicalismo_britanico Sodom Sky_Sports_1 Segundo_poleo Test_de_caminata_de_6_minutos Saint_Etienne_(banda) Sublevación_de_Cataluña_en_1640 Saint-Martin-la-Campagne Señor_de_Andunie Toltécatl Transformacion_de_Moebius Satanik Seccion_critica Sección_de_crédito Solo_un_día_más Th Tomoderus_mindanaoensis Strictly_4_My_N_I_G_G.A.Z. Tirao Sogéa_Football_Club_Libreville Tele_Uno Sistán Sastago The_Band_Perry_EP Suleiman_Jasir_Al-Herbish Thierry_Biscary Sede_titular_de_Oca Silabograma Seishimaru Shorea_wangtianshuea_subsp._kwangsiensis

html map