Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pont_Aven Plaza_de_Pedro_Velarde Néstor_Retamar Niccolo_da_Foligno Poa_×_tormentuosa Museo_Marítimo_de_Grecia Orquesta_Juvenil_del_SODRE Potencial_electrico_de_membrana Neatle Playa_del_Pozuelo_(Almuñécar) Ouray Nick_Jr._(Espana) Parlamento_de_Malloco Ormenis_maialis Paisaje_con_tres_hombres Patinaje_de_velocidad_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Albertville_1992 Posadas_(municipio_Espana) Nueva_Helvecia Parque_nacional_Sandbanks Nom_cons. Myginda_integrifolia Pont_de_l'Arche Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera-Cruz_de_Nuestra_Señora_Madre_de_la_Iglesia,_del_niño_Jesús_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Ofimática Oberon_(mitologia) Nagana Odenwälder_Fruhstückskäse Penthus_tenebrioides Physalis_obscura PC_Fútbol_2001 Nezahualcóyotl_Estado_de_Mexico Petrotilapia_chrysos Ops_(mitología) Ostrobotnia_del_Norte Pollenza Octavio_Granado_Martínez Osvaldo_Perozzi Opuntia_basilaris_var_woodburyi Oclusión_de_la_vena_central_de_la_retina Par_2 OIEC Percrocutidae Peliculas_argentinas_del_2001 Pipistrellus_deserti Nicandro_de_Esparta North_Queensland_Fury_F.C. Palácio_de_Monserrate New_Westminster Pablo_V._Gonzalez Neoptólemo_I_de_Epiro Optimización_(matemáticas) Palacio_del_Marqués_de_Valverde Nave_(Italia) Organización_Corporativa_Nacional Pierre_Michael_Littbarski

html map