Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Instruccion La_Cruz_y_el_Puñal Jórvík John_Nelson_(director_de_orquesta) Juegos_de_la_Amistad Jules_Cheret José_Manuel_Rodríguez_Ortega Irene_Daina Jean_de_la_Bruyere Joseph_Wilson_Swan Julio_Jaúregui_Lasanta Instituto_de_seguridad_social_para_las_fuerzas_armadas_mexicanas Jose_Diaz_Márquez Liberal_Demócratas_(Italia) Jimena_Estación Juan_Alfonso_Perez_de_Guzmán_y_Osorio Le_Ménil_de_Briouze Jigoku_Shōjo Islas_de_la_Salvacion Lista_de_herramientas_rad Lago_Paimun L'Ile_d'Yeu Islas_Cies Lista_de_capitulos_de_God_Mazinger L'Étang_Vergy La_INCE Judd_Gregg Khara_inc. Liposolubles Juan_Manuel_Montalban Linea_153_EMT_Madrid Lista_de_comarcas_de_Aragon_por_población Ix_Yohl_Ik'nal Juan_sin_Miedo Joaquín_Fernández_Ardoíza Kirigakure_Saizō Lindsay_Daenen L.L._Cool_J L'Africaine James_Williamson Lista_de_piratas Jacalteko_(etnia) Jardin_Botanico_del_Albardinar Jorge_Ubico_Castañeda Inti-Illimani_performs_Victor_Jara José_María_González_y_González La_geografia_de_Myanmar Lenguas_egipcias Kwacha_malauí Las_criaturas_de_cera_vivientes Leftaró José_Jerónimo_Zelaya_Fiallos Juan_Carlos_Escobar Libélula_de_vientre_plano Joseph_Arthur_Gobineau_conde_de_Gobineau

html map