Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Apareiodon_agmatos Hadano Atletico_de_Tetuán Helone Hibat_Allah_Abu'l_Barakat_al_Baghdaadi Historial_de_la_Primera_División_de_Chile Ano_1455 Montigny_(Sena_Maritimo) Antonia_de_rocamora_y_heredia Autoroute_L'Aquitaine Axpe_Marzana Arado_Ar_240 Avenida_Myrtle-Broadway_(línea_Jamaica) Miya_Masaoka Mimosa_monadelpha I_Call_your_Name_(canción) Holocausto_samurái Mitnagddí Arthur_Winfree Huthia Hormigas_trepando_un_árbol Antiguo_templo_de_Atenea Hijas_de_María_Auxiliadora André_Charles_Boulle Horus_Toro Autovia_A_92G Halcón-montés_agavilanado Historia_de_la_gastronomía_de_Espana Heroes_of_might_and_magic Hipogamia Helmut_E._Freitag Atlético_el_callao Huracan_Dennis_(2005) Monica_Azon_Canalda Monocristal Aparcamiento Helipterum_australe I_can't_get_no_satisfaction Annona_pteropetala Asatru_Free_Assembly Heiðrun Homer_el_Moe Hipsométrico Morfometria Head_in_the_Clouds Gustav_Nachtigal Huinalá Andlau Monte_Muambe Movimiento_republicano_y_ciudadano August_heinrich_hoffmann_von_fallersleben Hidráulico Anodizacion Movimiento_19_de_Abril Arte_romanico_de_la_Baja_Cerdana

html map