Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Xavier_López_Rodriguez Aceite_santo Ciudad_Tecnológica_de_Konza Videojuego_de_guerra Wald_(Appenzell) Clan_Bancario_Intergalactico Consejo_Interamericano_para_el_Desarrollo_Integral Conferencia_de_Autoridades_Audiovisuales_y_Cinematograficas_de_Iberoamerica Zaku_Abumi Club_atletico_osasuna Aeropuerto_de_Montreal-Saint-Hubert Ahmed_Cemal Chenevrey_et-Morogne Víznar_(Granada) Absinthium_tenuifolium West_Ham_(Londres) Christian_Almer Club_Amigos_de_la_Montana Yevhen_Selezniov Club_Bohemio Ventrifossa_teres Codonemma Voisin_triplano Wubizixing Volodimir-Volinski Aida_32 Villa_Ortuzar_(Buenos_Aires) Zona_economica_exclusiva Consagración_(ceremonia) Chipe_gorrinegro Verbena_pulchella_f_latiloba Wim_De_Vocht Violencia_por_razón_de_sexo Clásico_San_Luis_-_Unión_La_Calera Zarcosia_katangana Yvonne_Loriod Agustín_Sagasti Yoann_Rapinier Ximen_Pérez_de_Salanova Concilio_de_Roma_de_499 Vincent_la_Chapelle Cocido_cundiboyacense Admiral’s_Cup Clinofilia Valentín_Paniagua Condado_de_Béxar Valle_de_La_Burunda Chula_Vista_(condado_de_Cameron,_Texas) Ciclo_de_Cori Yuri_Prilukov Adrián_Colombo Clasificacion_mundial_para_la_NF_Board Volcán_Ubinas Cherno_more_Varna Vegapujin

html map