Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eterna_Inocencia Francisco_Menéndez Facultad_de_Medicina_(Universidad_de_Alcalá) Escudo_de_of_Tonga Eremobates_bajadae Falla_de_Chixoy_Polochic El_ritmo_no_perdona Forges_les_Bains Felipe_de_Evreux Emilio_Hansen El_secreto_(libro) Encuentros_Cercanos_del_Tercer_Tipo Expedicion_de_Drake_de_1587 Estado_Nuevo_(Portugal) El_Paraíso_Perdido_(Penderecki) Espana_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_1976 Eidur_Smári_Gudjohnsen Estadio_del_Morumbí Electrodo Fernando_Agüero_Rocha Estadio_empleados_del_comercio Feurs_Enfants_du_Forez Flora_Azorica Federacion_Internacional_de_Juventudes_Liberales El_Capitán_Pérez Fragaria_concolor Fermí_Reixach Estacion_de_Acacias_Embajadores Egiptologico El_Poder_del_Jefe_III F-5E_Tiger_II Euphorbia_impervia El_Catalejo_Lacado Escudo_de_Nueva_York Eduardo_René_Mondino Escudo_de_Siero El_festin_de_los_dioses Elasis Epidemia_de_sida_en_costa_de_marfil Florian_de_Ocampo Escudo_de_Cangas_de_Morrazo Estacion_Científica_Antartica_Ruperto_Elichiribehety Eleccion_Presidencial_de_Venezuela_1988 Ejército_del_Aire_Español Frank_Caldeiro Emilie_Simon Estacion_de_Moncofar Egg_McMuffin Felicitas_(pelicula) Expansion_vascona Festival_de_Fes_de_las_Músicas_Consagradas_del_Mundo Episodios_de_Naruto_Shippuden Estación_Río_Segundo Fairey_Albacore El_Nacimiento_de_los_Kikapues

html map