Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Acedera_(badajoz) Al_Awan Cinchona_carabayensis_var._lanceolata Velez-Málaga_(Málaga) Claude_Nougaro Achillea_ossica Waldorf_(Minnesota) Actor_(desambiguación) Ciudad_de_Melilla Chlorornis_riefferii Wali_Sanga Abide_i_Hürriyet Volkensiella YGH WP:REL Clementina_Sobieski Vinago_japonés Concepcion_del_Bermejo Conde_de_Candespina Con_la_casa_en_orden Ydígoras_Fuentes Chrysothemis Acido_prusico Contagion Yuichiro_Takiguchi Conference_National Agrostis_lapponica Ciro_(arquitecto) Chlorospingus WTLS Acanos Virgen_del_canciller_Rolin Club_Atlético_Central_Cordoba_de_Santiago_del_Estero Volumetria_acido_base Vía_de_administracion Agustin_Lhardy_Garrigues Alboleptonia A_A_Michelson Velázquez_Bosco ARO_M461 Viacom_International_contra_YouTube Williams_(California) Club_Atlético_Huracan_de_Ingeniero_White Whodunnit Agadao Contaminacion_lumínica Valloria Chiles(volcán) Computo_cuantico Conoidasida Air_Canada Washington_D._C._(noroeste) Chick_Webb Velluters_(Valencia) Walnuttown

html map