Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ramón_Barquín Merce_Cunningham Punto_medio_(filosofía) Metohija Maria_José_Urzua Los_Muchachos_-_La_Alborada Marín Manuel_Gurría_Ordóñez Rattus_losea Proterosuquido Melanoma_uveal Rapuntium_amygdalinum Premio_Union_de_Actores_a_la_mejor_interpretacion_de_reparto_de_televisión Premio_Emilio_Alarcos_de_poesía Línea_C-9_(Cercanías_Madrid)_-_Ferrocarril_Eléctrico_del_Guadarrama Premio_Diario_de_Avisos Protección_de_memoria Luis_Almarcha_Hernandez Maxilar_interna Marco_Claudio_Marcelo_(cónsul_51_a_C.) Love_at_First_Sting Gokkuşaği Luis_Mariano_Vidal Quvenzhané_Wallis Quinona Louis_Antoine_duque_de_Angouleme Gregorio_Perez_el_Cainejo Rafael_de_Urbino Grafenried Gran_brezo_blanco Primer_ministro_de_Noruega Real_Academia_de_la_lengua_espanola Micropaegma Meredith_Brooks Rafael_Farias_Mendoza Registro_de_la_propiedad_inmueble Gołabek Primera_división_espanola_1945_46 Google_I/O Receptor_5-HT1A Matthiola_stylosa Mercedes_Benz_O303 Mandiyú Luísa_de_guzmán Maglor Putting_holes_in_happiness R.Br.ter Regla_monastica Region_de_Kurdistán Pritzelia_sanguinea Programación_tácita Maurice_Yaméogo Procon-ten Rambla_de_La_Atalaya Princesa_Zelda

html map