Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Soundmill_Navigator Stylosomus_minutissimus Sermyloides_scutellata Saint_Georges_du-Bois_(Charente_Marítimo) Saint-Brais Signo_de_blumberg Terminología_musical Serie_A_(fútbol_femenino) Santi_Santamaria Sinployea_planospira Tiger_Mask_II Simbiogenesis Tiburón_pigmeo Ternasco_de_Aragon Selección_de_fútbol_de_Extremadura Tecnologías_de_la_Comunicación Talk_(cancion) Servicio_de_Impuestos_Internos_de_Chile Segundo_nervio_craneal Sebastian_Salomón Sierra_Segundera Seccion_Nacional Sociología_de_la_Ciencia_y_la_Tecnología Tambo The_New_Hart_Foundation TACBE Schnaps Sterling_(Connecticut) Sinclinal Sarcanthus_gemmatus San_Pedro_Atocpan Tomas_Méndez Teracolus Snake_(rio) Tour_de_l'Yonne Terremoto_en_Sur_Chico_del_Peru,_2007 Thelyterotarsus_curtus Temporada_2012_de_la_Copa_FIA_de_Energías_Alternativas San_Fernando_City_(La_Union) Saint-Georges-la-Pouge Santisima_Villa_Rica_de_la_Bendita_Providencia_de_San_Cayetano_de_Chone_desta_Nuestra_Nueva_Castilla Tratado_de_Libre_Comercio_entre_Estados_Unidos_Centroamerica_y_Republica_Dominicana Sinfonia_nº_3_(Dvořák) Saint_Germain_sur-Ille Tercera_fase_de_la_clasificación_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2014 Tasa_de_interés_de_captación Tepuihyla Sly Saint_Aubin_(Côte_d'Or) Saint-Yrieix-sous-Aixe Tarasteix Sinfonia_n_º_36_(Haydn) Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Andorra Santarem_(ciudad,_Portugal) Samuel_Ros_Pardo

html map