Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Aethomys_thomasi Aberfa Adi_Sankara Aconitum_linneanum Compania_Chilena_de_Electricidad_Limitada Vulpes_vulpes_caucasica Charidotella_recidiva Chenopodium_filifolium Condado_de_Sainte_Genevieve_(Misuri) Conopodium_majus_subsp._richteri Condado_de_Athens Albarillo_damasco Virginia_Brindis_de_Salas Ciencia_cotidiana Aguacil Acuerdo_lateranense Comuna_5_(Duitama) Vedad_Ibisevic ZBTB16 Vampyrìsme,_necrophilie,_nècrosadisme,_nècrophagie Acheilognathus_yamatsutae Concepción_Espina_Tagle Abd_Allah_b,_Isà_al-Saybani,_de_kunya_Abu_Muhhamad Cognac-la-Forêt Club_Deportivo_Río_Grande Voluntarismo_(desambiguación) Alberto_Zubiría Ven_Conmigo_(Solamente_Tu) Ciudad_Real_Madrid Condado_de_Saint_Francois_(Misuri) Châtillon-Coligny Y_Griega_(Monterrey_Metro) Zeferino_Gonzalez_y_Díaz-Tunon Waking_up_in_vegas Clarence_Charles_Beck Wilamowice ARV_Mariscal_Sucre_F_21 Abangares_(canton) Compás_(Geometría) Yiye_Ávila Zsigmond_Horvatovszky Cocktail_(desambiguación) Condado_de_Lowndes_(Georgia) Aegus_eximius Affleville Adolfo_González_Montes Construccion_de_Cayley_Dickson Acción_Catalana_Republicana Aeropuerto_internacional_de_shymkent Your_Love_Alone_is_Not_Enough Actinidia_deliciosa Control_numérico_por_computadora Wii_optical_disc Comisión_de_Agricultura_del_Senado_de_Chile Cofradia_de_la_Entrada_de_Jesús_en_Jerusalen_de_Albalate_del_Arzobispo

html map