Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Wachseldorn Conandrium Agujaceratops Colegiata_de_san_Isidro Al-Shabab_(Baréin) Condado_de_Westmorland Agnin Comarca_de_A_Limia Valentín_Silvestrov Verónica_Moscoso Clemente_Pérez Aguiar_da_Beira_(freguesia) Xabier_Prieto Al_Hala_Club Closer_(Lacuna_Coil) Valentin_García_Yebra Chongqing_Quiche Vestigio Vena_brava Via_Rail_Canada Vía_Colectora_El_Triunfo_Alausí Comfort_y_Música_Para_Volar Valley_Forge_(pelicula) Clinica_Universitaria_de_Navarra Agnóstidos Vikingos_católicos Valdez_(Alaska) Ciudad_Real_TeVe Clariano Condado_de_Faribault_(Minnesota) Aarón_Nímzovitch Conjunto_Rítmico_Juventud Cofradía_de_la_Esperanza_y_María_Santísima_de_los_Dolores_(Murcia) Conrad_von_Hötzendorf Club_de_Futbol_Base_Abaran Academia_General_de_Zaragoza Concatedral_de_Castellon Zonitis_andersoni Yajirou Condado_de_Burke_(Carolina_del_Norte) Academia_Nacional_de_Ciencias_(Córdoba) Victor_S_Pena Adianoeta Cicloadición Chocolate_Kings Xavantina Cinco_gallinas_y_el_cielo AOC_Pauillac Zenkai Claudia_Amura Accor Aeropuerto_de_Tampere-Pirkkala Chateauguay Acrobatas You_Wanna_Be_Americano

html map