Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rueda_de_los_tiempos Trevenans Tráfico_de_órganos Universidad_de_Detroit_Mercy Murad_II Municipalidad_de_Viļaka Rimac_(rio) S.O.P.A. Fábrica_de_tabacos_de_Cádiz Rodolfo_''Cholo''_Montironi Rolls-Royce_Phantom_II Ruta_de_Illinois_156 Gabrielle_Krocher_Tiedemann Freedom_(album) Fuso_(acorazado) Ruina_montium Infinitud_de_los_números_primos Fundación_Elton_John_contra_el_VIH_SIDA Fundacion_del_Español_Urgente Ultrapasteurizacion River_Plate_Rugby_Football_Union UCI_ProTour_2008 Municipio_de_Pleasant_Ridge_(Arkansas) Tumbas_de_Colo_Colo Geografía_de_Honduras Municipio_de_Essex_(condado_de_Clinton,_Michigan) Municipio_de_May/Smith Iglesia_Nuestra_Señora_del_Socorro Fundación_León_Real Infrarrealista Iglesia_de_la_Inmaculada_Concepción_y_Casas_del_Clero Uroobovella_vulgaris S._U._R._P. Río_Guezova Indicador_socioeconomico Municipio_de_Salem_(condado_de_Luzerne,_Pensilvania) Imperio_del_brasil Municipio_de_South_Flannigan_(condado_de_Hamilton,_Illinois) Municipio_de_Lime_Creek_(condado_de_Cerro_Gordo,_Iowa) Tres_en_raya_(programa_de_televisión) Republica_Socialista_de_Bosnia_y_Herzegovina Renderización Robert_Marlow Garypus_longidigitus Fuegos_Artificiales_de_Vidrio_(escultura) Gines_Alejandro_Lopez_González Funcion_técnica Ropinirol Ricardo_Sáenz_de_Ynestrillas_Martínez Ruta_Estatal_de_California_167 Gallo_rojo Trofeo_Luis_Ocana Trifolium_oxypetalum Unión_Internacional_para_la_Protección_de_Nuevas_Variedades_de_Plantas Gabriele_Susanne_Kerner

html map