Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Martin_Duffó Ramon_Sanchez_Pizjuán_Muñoz Mar_de_Halmahera Macra Maruja Majles-e-Khobregan Premio_del_Circulo_de_escritores_cinematograficos Manuel_Jose_Güiraldes_Guerricó Malacologia MiG_23_Flogger Milan_San_Remo_2010 Lombres Rafael_Botín_y_Sanchez_de_Porrúa Premios_Cálamo MEMCH Primaria_democrata_de_Virginia_2008 Luis_Flores_Ocaranza Merostachys_clausennii Ramon_Maria_de_Narváez Meninas Gossampinus_rubra Raul_Fernández_de_Pablo Masters_de_Roma_1994 Goryachiy_Shokolad Quema_de_conventos Presa_y_pantano_Alarcon Maripe_Castro Prince_George Ramón_Mauricio_García_Prieto_Giralt R-77 Los_acantilados_de_Maro Principio_de_parsimonia Luis_H_Alvarez Matrículas_automovilísticas_de_Zimbabue Real_Sociedad_Geografica Miguel_Angel_Torres Los_Bermejales_(Arenas_del_Rey) Goshen_(Utah) Mandaguaçu Primera_Ministra_de_Australia Microtus_savii Mana_(geología) Puente_colgante_de_Manila Quintana_(Asturias) Reales_Fuerzas_Armadas_Españolas Margot_Kidder Mezquita_de_la_Luz Matías_Alustiza Raúl_F._Cárdenas Quintana_del_castillo Maria_Luisa_de_Austria_Este RedSur Luma_baeckeoides RFC_Seresien Región_vinicola_de_Ászar-Neszmely

html map