Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Unidades_de_medida_de_la_Provincia_de_Avellino Trichoglottis_pusilla_f._fatoviciana Union_Sportive_Arlequine_Perpignan Té_de_coca Genograma Roberto_Ruiz_Esparza Frente_de_Liberacion_de_Cataluna Gandakasia Ilhuícatl-Teocozáuhco República_Autónoma_Socialista_Soviética_de_Baskiria Gamón-lirio Revilla_Vallegera Río_Pjandz Gobernacion_de_Mojos Uchi-deshi Roncocreagris_cavernicola Ruta_49 Rob_S._Bowman Rohtas Municipio_de_Oxford_(condado_de_Delaware,_Ohio) USS_Petrel_(PG-2) S.C._Young_Fellows_Juventus Upper_Allen Frantisek_Celakovský Gaztañaga Unicron Fuentes_musicales_medievales_de_Espana René_Weber Retro_Active_(álbum) Rose_(Nueva_York) Rio_Ankobra V.Naray. Fright_Night_II Fumaria_pia Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(Caceres) Relaciones_Laborales Giges_(mitología) Rinconada Garnacha_(vid) Union_Pan_Americana Robert_Michael_Sheehan Revolucion_Paulista Franz_Xaver_Süssmayr Rio_Alfambra Imperio_(biologia) Ill_Nino Uganda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1972 Goaes_(Vila_Verde) Municipio_de_Wallace_(condado_de_Franklin,_Arkansas) G_L_Nesom Gainotti Rodolfo_Pinto_do_Couto Fusigobius_inframaculatus Museo_Art_Decó_(Bogotá) Geografía_de_la_Ciudad_de_Buenos_Aires

html map