Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Web_Head Confrontaciones Academia_Olimpia A_Dustland_Fairytale Zona_limnética Chatenier Wicked_Woman Charmoy_(Yonne) Clasificación_de_UEFA_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1966 Conferencia_episcopal_de_bélgica Xenochalepus_fiefrigi Albert_von_Szent-Gyorgyi_Nagyrapolt Acoyte_Salta Colinas_del_viento Aeropuerto_Internacional_de_Almatý Condado_de_Arlington,_Virginia Viviana_Moraes_Barreto Conquista_Normanda Zorzal_serrano Chrysanthemum_chrysanthemum Aaron_Merino_Fernández Verride Vishakhapatnam Chuy_Rasgado Agabinectes Yerma Choerodon_azurio Vicente_Joaquin_Bastús Ciclo_del_acido_cítrico Club_Natacion_Moscardó Choquero Condado_de_Rogers_(Oklahoma) Claorhynchus Vilsmeier-Haack Yoshiumi_(Ehime) Viniebla_con_hoja_de_alheli Claudio_Sánchez_Albornoz_y_Menduiña Agrimonia_eupatoria_subsp._officinalis Claudio_Leon_Broutin Agea Aeropuerto_Hassan_I Veronica_reyesana Vouapa_coerulea Constitución_Politica_de_1949 Concierto_para_piano_n_26_(Mozart) Choptank_(Maryland) Comunidad_de_Estados_Independientes_(CEI) Vertebrados Cheirodon_jaguaribensis XVI_Cuerpo_de_Ejército_-_1944 Clase_Summer Veranda Zangia_pallidula Concabella Clase_Ethan_Allen

html map