Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

George_Mead Gilberto_Zorio Gilruthia_osbornii Representación_permanente República_de_Mexico Rolan_Gussev S/2003_J_4 Rhynchosia Uroobovella_okinawaensis Galium_chilense Rineloricaria_kronei Rulander General_Sarmiento_(partido) Riccardo_Carapellese Rio_Corbones Municipio_de_Pinos Gengis_Jan Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Crawford,_Kansas) Iglesia_de_Santa_Maria_(Ecija) Municipio_de_Dorchester_(condado_de_Macoupin,_Illinois) Municipio_de_Anderson_(condado_de_Perry,_Indiana) Tubo_Fernandez Tulasī Municipio_de_Atlas Rumolah_Jomeini Funcion_de_Weierstrass UFC_104 Rhône_(departamento) Río_Ambankadavu Un_tranvía_llamado_Deseo_(película) Rio_Puron Garland_(Arkansas) Río_Gila Ineu General_Rodríguez_(partido) Saartje_Baartman Ryasnopil Gastronomia_de_Andalucia Rhodesia_del_Sur Una_FAQ_anarquista Revolucion_de_1943 Ronda_de_pamplona_oeste Trygve_Lie Giuseppi_Fanelli UNERG University_of_Warwick G.Sm. Municipio_de_White_Rock_(condado_de_Lane,_Kansas) Rosa_Fornes Roland_Wallace_Burris Iglesia_de_San_Donato_(Zadar) S_T_A.L.K.E.R.:_Shadow_of_Chernobyl Fuente_de_la_Hispanidad_(Zaragoza) Ría_del_Nervion Municipio_Simon_Rodriguez_(Tachira_Venezuela)

html map