Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kinetochilus Isla_de_rathlin Lerin_(Navarra) Lapiz_Optico Jardines_de_Europa José_Romero_de_Torrecampo Liborio_Vicente_Sánchez Les_Fêtes_de_Ramire La_Hora_(Chile) Julio_César_Germanico Jaroslav_Drobný Le_Mesnil_sur-Oger Linea_4_(Metro_de_Sevilla) Interpretaciones Ligue_1_1987/88 Kasper_Andersen Jorge_Rodríguez_Grossi Jatukái Iván_Domínguez Juan_Madera Lista_de_episodios_de_Sailor_Moon Judezmo Josvainiai Ivica_Zuric Laguna_El_Océano Interamna Jabatos_de_Nuevo_León José_Enrique_Serrano_Martínez Lasara Le_rouge_et_le_noir La_vida_cambia José_Luis_Marquez_Leon León_Klimovsky Krasni_Ochag Jardin_Botanico_de_Santa_Barbara Isla_Rowett Insurgencia_de_Al-Qaeda_en_Yemen Isla_Spieden Linares_de_Riofrio La_Puebla_de_Híjar Ken_Terrell Jacarandá_pico_de_pato Jupp_Derwall Jyoti_Basu James_Whitham Juan_José_Feliciano_Fernández_Campero Isla_Cailin Juan_José_Banos Kurrentschrift Jardines_de_las_Delicias_de_Arjona_(Sevilla) Leucochloe Konzertstück_(Weber) LFP Joaquin_Caamaño La_comedia_nueva_o_el_cafe

html map