Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Epipogium_gmelini Energía_eólica_en_Argentina Estadio_Chaban_Delmas Enneapterygius_miyakensis Estación_Labardén Frank_Nelson_(desambiguación) Erotendomychus_micropunctatus El_Perello_(Tarragona) Elecciones_generales_del_Peru_(1962) F_(desambiguacion) Estacion_de_Pineda_de_Mar Ermita_de_Nuestra_Señora_de_las_Fuentes_(Amusco) Ermita_de_San_Sebastián_(Puebla_de_Vallbona) Eduardo_Cortínez_Fuentes Euphorbia_damarana Estaciones_de_paso El_niño_de_barro Football_club_de_gueugnon Euopsidius_testaceus El_ojo_de_Argon El_juego_de_la_silla Fermin_Bocos_Rodriguez Fernando_Ezequiel_Cavenaghi Elecciones_británicas_al_Parlamento_Europeo_en_1979 Estación_de_Ruffec Encuesta_continua_de_presupuestos_familiares Enjambre_híbrido Federaţia_Română_de_Handbal Ethelswitha_Mucel El_taller_del_orfebre_(obra_de_teatro) Francisco_de_Cárdenas Fogolino Escuela_superior_de_musica_y_teatro_"Felix_Mendelssohn"_(Leipzig) Estación_de_Orange Elecciones_presidenciales_de_Chile_(2005-2006) Flujo_optico Estación_de_Malaga_Renfe_(Cercanias_Malaga) Estadio_único_La_Plata Francisco_Pavon_Barahona FC_Lahti Emmett_(Kansas) Estaca_(botanica) Eine_nacht_in_venedig Etrepilly_(Aisne) Estacion_Ruben_Darío Excelsa El_Lisadero Eter_(química) Esther_Rinaldi F15E_Strike_Eagle Fading_of_the_Cries FC_Rubin_Kazán_II Estacion_de_autobús Estación_de_Ríodecanyes_Botarell Fijación_de_Nitrógeno

html map