Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Blandburg_(Pensilvania) Brain_storm Bacteriologia Bulletin_de_l'Académie_Royale_des_Sciences_et_Belles-lettres_de_Bruxelles Bocquet Chalabre_(cantón_Francia) Benvenuto_Cellini_(opera) Backspin Burghy Baccaurea Brandon_Armstrong Boyuna Boucieu_le_Roi Batalla_de_Boyaca Bizzi Cathedral_Parkway_Calle_110_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Bourgbarre Cairn_con_patio Cenarchaeum_symbiosum Campeonato_colombiano_1952 Carolina_Gómez Barajores_de_la_Peña Baniyas_SC Bohars Bandera_del_peru Beat_Ernst_Leuenberger Centro_Histórico_(Málaga) Cayo_Atilio_Regulo_(cónsul_225_a._C.) Carpintero_ribereño Cardenal_Jean-Claude_Turcotte Chapil Barrio_del_Arrabal_(Zaragoza) Basílica_de_Santa_María_del_Pi Bachmannia_major Camino_de_Santiago_Catalán:_Ruta_por_Huesca CD_La_Granja Años_40_a_C Catadysia Cagcaran Bértiz_Arana_(Navarra) Caña_de_mosca Chadán Celulas_de_Reed_Sternberg Bievre_(Bélgica) Barásoain_(desambiguación) Benigno_Lema_Mejuto Batalla_del_rio_Gránico Cacho_Alalay Cartan Baraterio Bathyraja Calochortus_maweanus_var._major Beaumont_sur-Deme Bibliografía_afrobrasilena Cero_de_siegel

html map