Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hacienda_Guzmán Avenida_25_de_Mayo_(Formosa) Arandilla_(desambiguacion) Ariany Minneapolis_(Carolina_del_Norte) Apogon_darnleyensis Identidad_del_Reino_de_Valencia Hoplosaenidea_miyatakei Asociación_Mundial_de_Hockey Hordes_of_Chaos Mujães Hector_Quinones Guillermo_Masón Hugo_Nervo Hieracium_hispidissimum Ascensión_de_colinas Guerra_civil_en_Palestina Arquitectura_del_Subte_de_Buenos_Aires HP-75D Hinojedo Hyalomantis_madagascariensis Hildegarda_de_Bingen Ibn_al-Rigal Mr._Oizo Mundo_del_motor Aquaria_(videojuego) Henryk_Mikołaj_Górecki Modubar_de_San_Cibrian Aquicalidense Iasion Minneola_(Florida) Artizoum Hendecourt_les_Cagnicourt Ananga_Ranga Historica_Ciudad-Mezquita_de_Bagerhat Grupo_3_de_la_Copa_Libertadores_2009 Mortadelo_y_Filemón_-_El_tirano Arteria_raquidea_anterior Horst_Stein Arterias_carótidas Morazzone Hoplosaenidea_miyatakei Avia_Terai Mukesh Arjuna_Dhvaja Grêmio_FBPA Arzobispo_de_Estrigonia Artaud_(álbum) Arte_celta Auguste_Mercier Modulación_por_desplazamiento_de_amplitud_y_fase Moyogalpa Movimiento_europeo Historia_del_Club_Deportivo_O'Higgins Mosquerito_oliváceo

html map