Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Serie_Z Segundo_Renacimiento Sublimia_areca Saint-Aubin-les-Forges Ted_Kennedy Saint_Jory-de-Chalais Salvia_menuda_de_España Santos_González_Capilla Summit_(Utah) Schistura_kohatensis Three_Rivers_(Texas) Siemens_AX72 Sly_Cooper_4:_Thieves_in_time Sium_sisarum Tetraonyx_sericea Tomislav_de_Croacia The_Gringo_Gazette The_life_of_Emile_Zola San_José_(volcan) Servicio_Forestal_de_EE_UU. Sábado_Gigante State_Bank_of_India Tadeo_Zuccaro Teniente_de_navío The_Birthday_Party_(banda) Teatro_de_la_Ciudad_de_Mexico Saldonha Tiger_Stadium_(LSU) The_Fashion_Fascist Suio_ryu_Iai_Kenpo Sobre_verdad_y_mentira_en_sentido_extramoral Sandy_&_Papo This_Is_A_Long_Drive_For_Someone_With_Nothing_To_Think_About Saint_Geraud_de-Corps Santa_Liberata Stéphane_M'Bia San_Agustin_de_Canterbury Segunda_Batalla_de_Copenhague Teorema_de_Lagrange_(teoria_de_grupos) Tavernes_de_la_Valldigna_Tabernes_de_Valldigna Societas_Jesu Suéltate_el_pelo_(película) Salterio_Tomić Tony_Reno_(musico) Saleh_y_Daud_Al_Koweiti Tiguerorte Theo_Anna_Sprüngli Tiro_Federal_y_Deportivo_Morteros Telefonia_ip Toño_Martín_(cantante) Scotos Shirakumo Specklinia_imbricata Tito_Quincio_Capitolino_(cónsul_208_a_C.) San_Jorge_y_el_Dragón_(Uccello_París)

html map