Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Un_golpe_de_Lucho Imperio_marathi Rosanne_(serie_de_televisión) Municipio_de_Sodus_(condado_de_Lyon,_Minnesota) Independencia_(Chile) Gedre Republica_Socialista_Federativa_Soviética_Transcaucásica Tú_tienes_dos_vacas Fraude_de_Piltdown Municipio_de_Winona Rutas_turisticas_de_Leon Río_Santa_Cruz_(Santa_Cruz) Galerías_Guadalajara Revolutionaries Residentes_vietnamitas_en_la_Republica_de_China Germán_Fajardo_Dolci Umbeliferona Reinita_manchada Rusalka_(Dargomyzhsky) Unisonic Uroplata_triangula Relaciones_entre_Armenia_y_Azerbaiyán_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión Tricotilomanía SMS_sin_miedo_a_soñar Félix_Doubront Mursunsydan Uga-Uga Gary_'Mani'_Mounfield Gafas_anaglifo Union_Musical_Horadada Givenchy_les_la_Bassée Municipio_de_Lyons_(condado_de_Wadena,_Minnesota) Reynaldo_Parks Municipio_de_Pierce_(condado_de_Washington,_Indiana) Iglesia_de_Santa_María_(Espluga_de_Serra) Municipio_de_Hollow_(condado_de_Bladen,_Carolina_del_Norte) François_Severin_Marceau Imperio_de_Atlantium Rincosaurios Municipio_de_Huntington_(condado_de_Lorain,_Ohio) Geronimo_de_Helguera Resistencias_a_antibióticos Municipio_de_Anáhuac_(Nuevo_León) Rio_Neverí Rio_Milwaukee Municipio_de_Mount_Pleasant_(condado_de_Searcy,_Arkansas) Implementación_libre Fuero_de_Villasila_y_Villamelendro Municipio_de_Oakdale_(condado_de_Washington,_Illinois) Go_(desambiguacion) Municipio_de_Bradford_(condado_de_Chickasaw,_Iowa) Triplemanía_IV Iglesia_Metodista_Pentecostal_de_Chile_(Derecho_Publico) Rene_Gonzalez Tribunal_de_familia_(Guatemala)

html map