Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Manukan_(Zamboanga_del_Norte) Matilde_Espinosa Microcebus_danfossi López Miguel_Maria_Lasa Michael_(álbum) McDonald_(Pensilvania) Pulau_Serangoon Michael_V. Región_de_Arica_y_Parinacota Gomean Mario_Kart_Double_Dash Marquesado_de_Alboran London_Heathrow Lézat_(Ariège) Raquel_de_la_Cruz Ralph_Steinman Maria_Angela_Astorch Ramón_Corral RCD_Espanyol_de_Barcelona Los_Maras Region_de_Bruselas-Capital Mauritz_Winkler Reaccion_de_Wittig Línea_L16_(Montevideo) Provincia_de_kompot Pseudópodo Louis_Borno Mecardonia_ovata Los_Sims_2_bon_voyage Menara_Carigali Lutjanus_coeruleolineatus Microrregiao_de_Barro Maximón_(partícula) Promecotheca_cumingii Mezzosoprano_rossiniana Marx_Carl_Ludwig_Wittmack Malva_cuneata Provincia_de_Trujillo_(Perú) Marialba Mikey_Way Précy_sur_Marne Puerto_de_Santo_Domingo Marjaliza ROCCA Marco_Borriello Primera_division_espanola_1965_66 Luis_Felipe Provincias_Unidas_de_la_Nueva_Granada Gonzalo_Pérez_Hernández Maria_Magdalena_(cancion) Radio_Favela Marca_del_Norte Rafael_Iglesias M.S.

html map