Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ring_of_the_nibelungs Musashi_no_Ken:_Tadaima_Shugyou_Chuu Río_Abejón Rio_Arauca Rhaphidorhynchus_rohlfsianus Gastronomia_de_Rumanía Iglesia_de_Santa_María_La_Antigua Furlings Urz_branca Río_gualeguaychu UnitedHealthcare_Pro_Cycling_Team Ruta_CH-43 Municipio_Andrés_Bello_(Trujillo,_Venezuela) Iglesia_de_Santiago_de_los_Espanoles Un_dos_tres,_al_escondite_ingles Rosepine_(Luisiana) Gavin_Hastings SUMMA_112 Ghuta Municipio_de_Burr_Oak_(Dakota_del_Sur) Función_probit Municipio_de_Newton_(condado_de_Carroll,_Iowa) George_I_Rákóczi Frithewlf_de_Bernicia Rio_Snezha Tucson_Estates_(Arizona) Garra_de_Fuego Gabriel_Cervera_Riza Rodolfo_godino René_Le_Roux Gassanidas Túpak_Catari Ruda_montana GCN5L2 V_Festival_de_la_Leche_y_la_Carne Saadaniidae República_de_Vanuatu Richeria_submembranacea Fundación_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Órganos_para_Trasplantes,_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional From_the_Muddy_Banks_of_the_Wishkah Reyes_Supremos_de_los_Noldor Municipio_de_Greenfield_(condado_de_LaGrange,_Indiana) Universidad_del_Estado_de_Utah Municipio_de_Salisbury_(condado_de_Rowan,_Carolina_del_Norte) Galium_multiflorum_var._hirsutum Iglesia_de_Santa_Eufemia_(Bermeo) Inducción_asimetrica RhB Iglesia_de_San_Joaquín_y_Santa_Ana Universite_de_Bordeaux Municipios_de_Noruega Robert_Lentz Tres_Esquinas_(Chile) Fundación_Anomalía Geonoma_martiana

html map