Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

José_Lopez_Uraga Jorge_I_de_Hesse-Darmstadt Johannes_Japetus_Smith_Steenstrup Jose_Cubero_"Yiyo" Leptodactylus_riveroi Lagarejos_de_la_Carballeda King_and_Queen_Court_House_(Virginia) Karoly_Kalchbrenner KK_Polzela José_Maria_Heredia Ischnura Isla_Jokhov Interestatal_270_(Illinois-Misuri) Joxean_Fernández_"Matxin" La_Mascara La_Piedra_de_Afilar_de_Witte Joxean_Fernandez,_Matxín LOK José_del_Pozo_y_Marquy Kotarō_Suzuki José_Lupiánez_Barrionuevo Lake_Leelanau Jeronimo_de_Blancas_Tomas Linea_de_Tiempo_de_la_Historia_de_Honduras Kepler-8b Juana_de_Valois,_reina_de_Navarra Jean_Marie_Domenach Lev_Dyomin Laureano_Alberto_Campanera Javier_Rodriguez_Nebreda Jazz_Composer's_Orchestra Javier_Vicuna Juegos_Olimpicos_de_1998 Juan_Muñoz_Melo Julio_F._Escobar Josep_Gual_i_Tutusaus Jean_Michel_Gandoger Isla_de_Guanahaní Ley_Reguladora_de_la_Subcontratación_en_el_Sector_de_la_Construcción La_luz_interior_(Star_Trek:_La_Nueva_Generación) Juan_de_Dios_Correa_de_Saa_y_Martínez Linea_483_(Interurbanos_Madrid) Larry_Mikan Juicy_lucy José_Daza Juan_antonio_gallo_sallent Jardin_Zoológico_y_Botanico_de_La_Plata Larix_komarovii Ivan_Arenas_Maturana Kilbride José_Maria_Valles Juia Jose_Subirats_Piñana Konin Juan_Jesus_Calatayud

html map