Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Brahman_(espíritu_hinduista) Calyptotis Canadian_Gay_Archives Cesar_Jiménez_Jiménez Canal_Kennedy Cabo_Este B_I_A Beruri Broussy_le_Grand Carlos_de_Montufar_y_Larrea Bernardo_de_Italia Bragantino Calydermos_repens Bidens_formosa Benjamin_Raich Casa_consistorial_de_los_angeles Baltasar_de_castiglione Cardos B_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Bas_Saint-Laurent Bloomsbury_(New_Jersey) Bando_(arte_marcial) Carlos_Alberto Bill_Medley Bransles Cassville_(Pensilvania) Cartografia_bionómica Campanas_del_Rif COPRIN Benjamín_Ubierna Carrera_de_San_Silvestre_de_Sao_Paulo Centrophryne_spinulosa Castillo_de_Hornos Bu_Wancang Celos_(cancion) CD_Vicálvaro Año_1327 Centurion_romano Carpintero_barreado Brya_(Chrysobalanaceae) Capsella_sabulosa Bakunismo Catedral_de_Santa_María_de_Vitoria Bissy_sous_Uxelles Bodegas_Osborne Barrio_Belisario_(Cucuta) Bartolome_Alcazar Brhat_Samhita Cataratas_Mumbuluma Batalla_de_Jodoigne California_Angels Beccariella_(Sapotaceae) Bernardo_Daddi Black_to_the_Blind_(álbum_de_Vade) CNPq

html map