Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Carlos_Garcia_Orjuela Canal_de_Saint_George_(Papua_Nueva_Guinea) Bona_Mangangu Cementerio_de_La_Plata Badalona_(Barcelona) Castellet Campo_electrostatico Bélâbre Bernabé_Esteban_Martí Bocageopsis Biville Carolina_Bonaparte Beatriz_Allocco Bandera_de_Boyaca Belén_napolitano Canciones_para_ver Cerro_Otse Buthraupis_eximia Butorides_striata Blackbolbus_insolitus Beaurains Benito_Laso_de_la_Vega BMW_R1200GS Carmen_Berenguer Callitropsis_nootkatensis Belgrano_Athletic Bolbocerosoma_ritcheri Castillo_de_las_Peñas_Alcalatenas Bourgogne Cevio Chad_Smith Batalla_de_Silao Campeonato_de_Fútbol_del_Guayas_1955 Boca_Bacalar_Chico Bandera_de_XI_Región_Aisén_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Canta_América Bauhinia_buscalionii Carl_Priso Batiscafo_trieste Bruno_Jasieński Barbus_longissimus CD_Varea Benjamin_moritán Bios Cambridge_(Ohio) Bures-sur-Yvette Chapezu Calchaqui_(Santa_Fe) Chailly_en_Gatinais Busswil_bei_Melchnau Cañon_del_chicamocha Batiscafo_trieste Cardenal-Decano Central_sindical Chacarera_trunca

html map