Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eien_no_zero Fouga_Magister Enforcer Francisco_Ricci Eduardo_de_la_puente Felipe_Alberto_de_Wurtemberg Francisco_Benavides_Caro Elite_Four Era_Tempyo_Kampo Ermete_Novelli Etnias_tara_cahitas Eurystyles_actinosophila Enfermería_obstetrico_ginecológica Flesh_Eater Estacion_de_Nava_del_Rey Erico_XIV_de_Suecia Fiesta_de_la_castana Estoria_del_noble_varón_el_Cid_Ruy_Díaz Formas_de_solucionar_la_raiz_cuadrada Euphaedra_(Euphaedrana)_ueleana El_Bergantín Eulalia_Ramos Festival_de_San_Sebastián Exposicion_Universal_de_París_(1937) Francisco_(cantante) El_valle_del_Jarama_(cancion) Eumelepta_biplagiata Francisco_Trelles Ermita_de_Nuestra_Señora_del_Dulce_Nombre_de_Maria_de_la_Antigua Entorno_social Emision_estimulada Escuadrón_de_Zapadores_Paracaidistas_(EZAPAC) Emisión_estimulada Estación_de_Manuel_l'Ènova Erromyzon_compactus Encalar Enrique_Obregón Epoca_del_Campeonisimo_(Club_Deportivo_Guadalajara) Estacion_Terminal_de_Ómnibus_de_Neuquen Euphorbia_myrsinites_subsp._litardierei Extracción_de_la_piedra_de_la_locura_(El_Bosco) El_Bajo_(Tucuman) Emund_el_Viejo Fraccionamiento_Ojo_de_Agua Foseta_loreal Fair_game_(Cienciologia) Enrique_I_de_Borgoña Feliu_Formosa_Torres Enrique_Pinilla_Sanchez-Concha Elmar_Robbrecht Escudo_de_la_Comunidad_de_Madrid Eric_Coleman_(futbol_americano) Ferocactus_viscainensis Embalse_del_Río_Tercero Edmundo_M._Sánchez

html map