Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Facultad_de_Medicina_de_la_Universidad_de_Alcalá Franco_francoguayanés Elbeuf_en-Bray Federacion_Espanola_de_Trabajadores_de_la_Tierra Federacion_Uruguaya_de_Basketball Francisco_Almenar_Quinzá El_amor_del_capitan_Brando Eurytrachelus_taurus_nigra Estación_Chillar Emisión_realizativa Ellington_(Nueva_York) Francisco_Bru_Sanz Escudo_de_el_carpio_de_tajo Emigrant_Industrial_Savings_Bank Embalse_de_El_Naranjero Feissons_sur-Salins El_Puig Factor_de_transcripción_AP_1 Elecciones_Autonómicas_Vascas_(1980) Euphorbia_burkartii Elizabetha Eremobates_bajadae Fossa_fossana Eyvind_Johnson Fiskales_Ad_Hok_(Album) Factor_de_Rechazo_a_Fuente_de_Alimentación_(PSRR) Efren_Nunez_Mata Eviota_mikiae Emma_Heming Exposicion_Internacional_de_Plovdiv_(1991) Floridas Francia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_2006 Expansion_métrica_del_universo El_Angel_Rojo Facultad_Mesiánica Escándalo_(telenovela) Edom Fernando_García_(deportista) Ejército_de_Voluntarios Estación_Iyoizushi Ejercito_republicano_irlandes En_estos_dias Esquí_de_fondo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1964 Esperanza_macarena_de_santa_cruz_de_tenerife Estación_Central_Mendoza Expresion_matematica Elmira_Rafikovna_Abdrazakova Estepa_patagónica Escalera_analgesica_de_la_OMS Eryngium_antithystericum Elecciones_legislativas_de_Mongolia_de_1957 Estrígido Fabrica_de_armas_de_Trubia El_extrano_caso_del_Dr_Jekyll_y_Mr_Hyde En_lo_profundo_del_océano

html map