Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Port_Arthur_(Tasmania) Paramo_de_los_montes_Ruwenzori_y_Virunga Organizacion_territorial_de_Gambia Pasadizo_elevado Perilla_nankinensis P_C.M. Playa_Grande_(Guatemala) Peretz_Hirshbein Playmate Península_de_Hanko Ozonosfera Nikki_Nova Pedro_Tellez_Girón,_III_duque_de_Osuna Neurálgico Pablo_Richetti Pachislot_Akumajo_Dracula No_ordinary_family Perisur_(estación_de_Metrobús) Neftali N-632 Orientación_educacional Obedullaganj Museo_del_Aire_de_Madrid Nadaísmo Pomfolix Ne_Ver,_Ne_Boysia Ninette_y_un_señor_de_Murcia Pargauja Poio_/_Poyo Parque_Nacional_de_Nokrek Ménil_la-Tour Plérin Nguiu Otto_Waalkes Pareutropius_buffei Plutella_xylostella Pleurothallis_angustisegmenta Pabellon_de_Aragón_de_la_Expo_2008 Paulina_García Picota Noriko_Shitaya Nerine_sarniensis_var._plantii Museo_provincial_de_Albacete Pogo Obras_basadas_en_Alicia_en_el_País_de_las_Maravillas Paiporta Oscar_Alzamora Pakicetidae Numeros_coprimos Papa_a_la_huancaina Paradura_del_Nino Patriofelis Piezoelectricidad Pareques_acuminatus Perarrua_(Huesca)

html map