Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | San domino |
|
Bavette, Bavettine
Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle
(długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
Opinogóra_Górna
Museo_de_alfarería_(Agost)
Paese_(Italia)
Phyllis_Eisenstein
Parque_Nacional_Cahuinari
Planta_termoelectrica_Josefa_Camejo
Peter_Pevensie
Nicotine_&_Gravy_(single)
Nube_de_puntos
Partido_Unido_de_la_Revolución_Socialista_de_Cuba
Nefropatia_epidemica
Patrimonio_de_la_humanidad_en_Marruecos
Orden_número_1
PLK
Ocimum_viride
Nikos_Skalkottas
Pommereschea
Pont_de_Vilomara_i_Rocafort
Narcissus_pallidiflorus_f._asturicus
Naraka
Port_Talbot
Pletismografia
New_York_Surrogate's_Court
Málaga_(Málaga)
Método_del_número_mas_probable
Posicionamiento
Off-balance_sheet
Museo_provincial_de_Huelva
Palacio_Bevilacqua
Piaractus_mesopotamicus
Palacio_de_Dolmabahce
Placa_de_Petri
Piedra_de_Livingstone_y_Stanley
Museo_de_Arte_Sacro_de_Nuestra_Señora_de_la_Peña
Peace_Cup_2009
Orquídea_pálida
Platyopuntia_nana
Pablo_Castellanos
Parque_de_aves_de_Jurong
Nestor_Torres
Nazareno_de_Jesus
Pelagia_de_Tarso
Pic_d'Endron
Palacio_Pimentel
Nimbacinus_dicksoni
Neiokõsõ
Pedilus_abnormis
Nexon
Nasir_Jalil
Pezunas
Nueva_Germania_(Paraguay)
Nancy_Morejon_Hernandez
Pedro_Páramo
Orozco_(desambiguacion)
Nehiyaw
|