Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Opinogóra_Górna Museo_de_alfarería_(Agost) Paese_(Italia) Phyllis_Eisenstein Parque_Nacional_Cahuinari Planta_termoelectrica_Josefa_Camejo Peter_Pevensie Nicotine_&_Gravy_(single) Nube_de_puntos Partido_Unido_de_la_Revolución_Socialista_de_Cuba Nefropatia_epidemica Patrimonio_de_la_humanidad_en_Marruecos Orden_número_1 PLK Ocimum_viride Nikos_Skalkottas Pommereschea Pont_de_Vilomara_i_Rocafort Narcissus_pallidiflorus_f._asturicus Naraka Port_Talbot Pletismografia New_York_Surrogate's_Court Málaga_(Málaga) Método_del_número_mas_probable Posicionamiento Off-balance_sheet Museo_provincial_de_Huelva Palacio_Bevilacqua Piaractus_mesopotamicus Palacio_de_Dolmabahce Placa_de_Petri Piedra_de_Livingstone_y_Stanley Museo_de_Arte_Sacro_de_Nuestra_Señora_de_la_Peña Peace_Cup_2009 Orquídea_pálida Platyopuntia_nana Pablo_Castellanos Parque_de_aves_de_Jurong Nestor_Torres Nazareno_de_Jesus Pelagia_de_Tarso Pic_d'Endron Palacio_Pimentel Nimbacinus_dicksoni Neiokõsõ Pedilus_abnormis Nexon Nasir_Jalil Pezunas Nueva_Germania_(Paraguay) Nancy_Morejon_Hernandez Pedro_Páramo Orozco_(desambiguacion) Nehiyaw

html map