Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asesinatos_de_Marsella Angel_Di_Maria Haluro Anastasio_(desambiguación) Hormiguerito_pizarroso Avenida_Jose_Manuel_Balmaceda Herbert_H_Lehman Montemaggiore_al_metauro Monasterio_de_San_Martín_del_Canigó Astana_Cup I_don't_care_(cancion_de_Fall_Out_Boy) Hidrograficas Andrés_Revesz Morinda_chachuca Gros_Islet_(Santa_Lucía) Arthemonay INE_(Chile) Aurelien_Capoue Hospital_de_Christchurch IOS_3 Hi-5_Australia Moderados Montricher Hippichthys_spicifer Hermione_papyratia_var._jasminea Aucamville_(Tarn_y_Garona) Moyrazès Huracan_(meteorología) Morieres_les-Avignon Mitología_alemana Historia_del_Club_Nacional_de_Futbol Arquitectura_paleocristiana Hotel_Santa_Catalina II_Supremo_Poder_Ejecutivo Guerra_franco-espanola Argelia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 Helianthemum_glaucum_var._stoechadifolium Higashihiroshima_Hiroshima Antonio_Quilis_Morales Guillermo_V_de_Montferrato Monterroso_(Lugo) Monfaucon_(Dordona) Hitler-Jugend IFK_Norrkoping Misive Hoffman Größter_Feldherr_aller_Zeiten Higaquit Guerra_Polaco-Turca_(1671-1676) Huernia Arco_Arabe_de_Agreda Hiranya-kashipú Hermann_Johannes_Heinrich_Jacobsen Antonio_Lara_García Ano_402

html map