Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Celulitis_(infección) Bulinus_hexaploidus Bienes_complementarios Canal_de_Yucatán Bolsa_de_Hong_Kong Batalla_de_Kuruksetrá Bunocephalus_larai Bugnicourt Casa_de_la_Fiesta_Mayor_de_Vilafranca_del_Penedés Calera_(Alabama) Bobby_"The_Brain"_Heenan CBR Belk_(Alabama) Campeonato_de_futbol_de_Dominica Batalla_de_Alhandic Carlos_Ollero_Gomez Buenaventura_(Holguin) C.West Canal_5_de_San_Juan Ceferino_González_y_Díaz_Tuñon Casados_con_hijos Best_of_Dark_Horse_1976-1989 Cassida_seraphina Boudes Campeonato_Mundial_de_Hockey_sobre_Hielo Banos_árabes_(Chinchilla_de_Montearagón) Cetronia_(Pensilvania) Banyuls-sur-mer Carlos_Villagra Byggmark Benjamín_Mackenna Canton_de_La_Barthe_de_Neste Chacun_son_cinema_ou_Ce_petit_coup_au_coeur_quand_la_lumiere_s'éteint_et_que_le_film_commence Cadena_Azul_de_Radiodifusión Bokang_Montjane Blythipicus Capitolio_de_Nevada Castillo_de_Penafiel Caserones Caangay Brasita Batalla_de_san_juan_de_ulua_(1838) Bahía_Wilhelmina Campeonato_del_Mundo_de_Atletismo_de_2001 Cassata_siciliana Beaupont Brassica_oleracea_gongyloides Bienvenidos_al_norte Capoeta_capoeta Bandera_de_la_provincia_de_Málaga Beaurecueil Cabo_Peloro Boldogasszony Bahabón_de_Esgueva_(Burgos) Cephaloleia_instabilis

html map