Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hemimetábolo Asturiense Historia_del_proyecto_GNU Hermandad_del_Cristo_de_Zalamea_y_Virgen_del_Consuelo_(Orihuela) Hay-on-Wye Gruta_de_Trois_Freres Mujeres_en_informatica Ano_1510 Hondō Ministerio_de_Bienestar_Social_de_Ecuador Motín_de_la_Trucha Argentino_C Anneliese_Rothenberger Gustavo_Huerta Heloisa_Helena Assemblee_des_notables Antwone_Fisher Apeadero_de_la_rocica Arc_en_Barrois Atlantis_Princess Asma_Agbarieh Miss_Venezuela_1980 Atriplex_coronata_var._verna Hercules_(astronomia) Mordellistena_atripennis Hilda_de_Whitby Antologia_(Fito_Paez) Aoi_Hana Antonio_Basilio_Cuervo Hospital_Van_Buren Anna_S._Schchian Ashtānga_yoga Guadalupe_(Caceres) Ate_(dios) Mobula Helianthemum_celtibericum Atontado Mito_de_Enki_y_Ninhursag Arribar Guatambú Asociacion_espanola_de_nomenclatura_taxonomia_y_diagnostico_de_enfermería Argumentum_ad_ignorantiam Arquidiocesis_de_Luanda Helgakvida_Hjörvardssonar Arámburu Avellanar Mitridates_III_de_Partia Hernâni_Broco Hurst_(Illinois) Andrómeda_(serie_de_TV) Montpellier_Herault_SC Gsteigwiler Horowhenua Asedio_de_Algeciras_(1309-1310) Heroína_(desambiguación)

html map