Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Oceanología Nowy_Goniwilk Nullmodem Ortofotografia Orden_de_Lenin Pierre_Étienne_Remillieux Peribanez_y_el_comendador_de_Ocana Nalanda Parpadeo_(ocular) Pobla_de_Segur_(Lerida) Pintura_Gotica_de_Espana Physosiphon_tubatus Piedra Neal_Cassady New_Paris_(Indiana) Paginas_de_aterrizaje Parsonsia_balsamona Novae_plantarum_species_praesertim_Indiae_orientali Periodismo_científico Piótr_Koshevói Paquita_Sauquillo Pipino_de_heristal Picralima_klaineana Oxydectes Pinus_geitneri Organizacion_territorial_de_Belgica Oso_bubu NADPH_oxidasa Olgária_Matos Pico_El_Púlpito Pablo_Hernandez_Dominguez Partido_Verde_de_Brasil N_H_Baynes Península_Valiente N-521 P.Graebn. Parlamento_de_Estonia Piabucina_panamensis Pantano_de_Cala Niceto_de_zamacois Pequeña_Nieves Organizacion_territorial_de_Estonia Portada_de_la_Seo Parish_(pueblo) Palak_paneer Nesopanax Nadal Neosinocalamus Orden_de_los_Cartujos Pieve_a_nievole Musica_popular_del_Brasil Pol_Espargaro Pedro_Felipe_Ramírez Pimenton_dulce Organización_de_Estados_Iberoamericanos_para_la_Educación,_la_Ciencia_y_la_Cultura

html map